Websites, maar dan makkelijk

Dit is een blog van Social Pepper

Beter gevonden worden in Google. Oftewel: De basis van SEO uitgelegd.

In dit bericht over de basis van SEO gaan we vliegensvlug door een aantal punten heen die enorm van belang zijn als je jouw website beter vindbaar wilt maken voor de diverse zoekmachines. Geen ellenlange verhalen, maar to-the-point tips & tricks. Here we go!

Website Instellingen. De basis van SEO.

Heb je een WordPress website? Dan kun zijn de eerste drie punten makkelijk aan te passen. vergeet niet eerst in te loggen.

  1. Een eerste check: Staat het vinkje uit bij Instellingen > Lezen en dan “Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren”?
  2. Gebruik de naam van de pagina. Deze kun je in WordPress “activeren” door te gaan naar Instellingen > Permalinks en dan te kiezen voor Berichtnaam.
  3. WWW of geen WWW? Heel simpel: dat maakt niet uit. In te stellen via: Instellingen > Algemeen.

SEO functionaliteit

Gebruik de juiste plugin/functionaliteit in WordPress om je te helpen je website te optimaliseren. Kies daarom of voor All in one SEO or Yoast SEO. Social Pepper gebruikt de laatste, maar we lezen steeds meer dat de eerste plugin ook zeer goed tot niet beter is, dus daar is nog het een en ander uit te zoeken.

Sitemap

Zorg voor een XML sitemap. In de Yoast SEO plugin kun je direct een XML sitemap terugvinden. Een sitemap maakt het makkelijker voor een zoekmachine om je website te crawlen. Mits natuurlijk de structuur van je webasite niet onnodig complex is. Want dat geeft weer enkele minpunten.

Voeg je website toe aan de Google Search console. Hier kun je jouw XML sitemap uploaden waardoor je de website pro-actief aanbiedt aan de zoekmachine i.p.v. dat je wacht tot de robot van Google jouw website crawlt.

Vul voor elke pagina en blogbericht dat je maakt de meta omschrijving in zodat de zoekmachine je goed kan vinden. Doe, als je er de tijd voor hebt, vantevoren een zoekwoordanalyse zodat je voldoende zoektermen hebt die je strategisch kunt inzetten bij het schrijven van toekomstige pagina’s/berichten.

Lokale vindbaarheid

Vergeet niet ervoor te zorgen dat je lokaal (ook) goed vindbaar bent. Dit betekent dat je online je bedrijfsinformatie deelt, waar je bezoekadres is, je openingstijden, etc. etc. Meer details over wat lokale SEO is, lees je in ons blogbericht.

Interne links

Gebruik interne links. Laat bezoekers langer op je website verblijven door interne links toe te voegen aan je pagina’s. Hierdoor trekt de zoekmachine de conclusie, omdat mensen langer op je website bezig zijn, dat je website interessante content bevat. En dat betekent pluspunten en stijging in de zoekresultaten.

Voeg schema markup en rich snippets toe

Schema-markup helpt zoekmachines websiteinhoud te begrijpen, waardoor je zichtbaarheid wordt vergroot en meer organisch verkeer wordt aangetrokken. Het biedt gestructureerde gegevens over jouw website en inhoud die kunnen worden weergegeven in rich snippets.

Je kunt de zoekmachines bijvoorbeeld vertellen dat een bepaalde pagina een blogpost, een recept, een FAQ, een nieuwsartikel of een productpagina in jouw online winkel is. Zoekmachines kunnen deze gegevens vervolgens gebruiken om rich snippets weer te geven. Je leest er in dit blog meer over.

De Yoast SEO-plug-in bouwt standaard een volledig gestructureerde gegevensgrafiek voor elke pagina (en post) op je site. Deze grafiek vertelt Google wat de verschillende onderdelen op de pagina betekenen en hoe ze in elkaar passen. meer lezen hierover kan op deze pagina.

Goede laadsnelheid van je website

Zorg voor een goede laadsnelheid van je WordPress website. Als je website te langzaam is dan ontvang je minpunten omdat een trage website de gebruikersvriendelijkheid negatief beïnvloedt. Dit kun je o.a. doen door je database zo nu en dan op te ruimen.

Optimaliseer afbeeldingen

Om de laadsnelheid van je website nog verder te optimaliseren is het aan te raden je afbeeldingen te optimaliseren (= te comprimeren). Een gouden regel: Zorg dat je afbeeldingen/foto’s niet meer dan enkele Kb’s zijn waarbij een foto of abeelding maximaal zo’n 150kb mogen zijn.

SSL of HTTPS

Zorg voor een SSL certificaat. Een SSL certificaat kan met behup van je webhostingprovider zo worden geregeld. Het zorgt uiteindelijk voor het slotje bij jouw URL in de browser (je website gaat van http naar https (de S staat voor Secure) van een bezoeker wat hem/haar een veilig gevoel geeft. Vaak is een SSL certificaat gratis te installeren, dus check dat even voor je ervoor gaat betalen!

Zorg voor een goede beveiliging van je website

In WordPress kun je met enkele functionaliteiten je website een stuk beter beveiligen. Zoals met een loginbeveilging, algehele beveiliging (denk hierbij bv aan WOrdfence of Sucuri) waarbij ook 2FA mogelijk zijn (dat wil zegge, inloggen in twee stappen, doordat er bv een bericht naar jouw 06 nummer wordt gestuurd).

Ondersteuning nodig?

Hulp nodig met jouw WordPress website? Of andere vragen over websites? Geen probleem! Social Pepper kan je ondersteunen als het gaat om AI kennis, Elementor, Spectra, WordPress, Shopify of programmeerwerk. Ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op. Of bel 0031611210036!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Nieuwe) website nodig? Verzend je e-mailadres en ontvang een persoonlijke code voor 3 maanden gratis onderhoud bij afname van een website.