De “Dead Internet Theory” is een theorie die beweert dat het internet in de nabije toekomst grotendeels wordt/is gecreëerd en wordt beheerd door algoritmen, AI en bots, in plaats van door echte mensen.
Internet volgens AI
Volgens deze theorie zou het merendeel van de online content, interacties, discussies en zelfs sociale mediaprofielen gegenereerd worden door geavanceerde kunstmatige intelligentie. De theorie stelt dat wat we zien als authentieke online gemeenschappen eigenlijk gemanipuleerde omgevingen zijn, ontworpen om bepaalde perspectieven te verspreiden of specifieke reacties uit te lokken.
De video hierboven is gemaakt door AI.
Diverse aanwijzingen
Er lijken diverse aanwijzingen te zijn dat bovenstaande helemaal niet zo’n gek idee is. Ten eerste de toenemende kwaliteit van AI gemaakte inhoud, waardoor het steeds moeilijker wordt onderscheid te maken tussen door mensen en door AI getypte tekst. Ten tweede de opkomst van hypergeoptimaliseerde algoritmen op sociale media platforms die content selecteren en presenteren online. Ten derde de waarneming dat online discussies vaak repetitief, gekunsteld of onnatuurlijk aanvoelen (waarschijnlijk omdat er dus geen mens maar een bot actief is).
De oorsprong van de theorie gaat terug naar diverse online fora rond 2016-2017, waar gebruikers een vermoeden hadden dat veel online activiteit niet meer authentiek was. Ze merkten op dat zelfs reacties, commentaar en discussies steeds meer geautomatiseerd leken te zijn.
De theorie suggereert verschillende mogelijke motieven voor deze vermeende manipulatie: marketing, politieke beïnvloeding, sociale experimenten of gewoon het genereren van advertentie inkomsten. Het fundamentele idee is dat grote technologiebedrijven en AI systemen de ervaring van online gebruikers kunstmatig vormgeven. Daar komt nog bij dat AI natuurlijk veel meer en veel sneller online content kan genereren en kan verspreiden dan dat wij mensen dat kunnen.
De dead internet theory: een complottheorie?
Wetenschappers en techexperts beschouwen de “Dead Internet Theory” echter als een complottheorie zonder solide wetenschappelijk bewijs. Zij geven wel toe dat AI en algoritmen een toenemende rol spelen in online content, maar zien dit niet als een volledig gemanipuleerde virtuele werkelijkheid.
De theorie weerspiegelt bredere maatschappelijke zorgen over technologische ontwikkelingen, privacy en de authenticiteit van online interacties in een steeds digitaler wordende wereld. Hoogste tijd dus (en waarschijnlijk had dit dienen te gebeuren voordat we Ai de wereld in brachten) om een en ander af te gaan spreken op deze aardbol. Daar kan wellicht de AI act dan weer bij helpen.
Voor zover de dead internet theory.
Ondersteuning nodig op het gebied van AI?
teksten of afbeeldingen nodig voor jouw WordPress website? Of andere vragen over hoe je AI online kunt inschakelen? Geen probleem! Social Pepper kan je ondersteunen als het gaat om AI kennis, Elementor, Spectra, WordPress, Shopify of programmeerwerk. Ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op. Of bel 0031611210036!