YES! Je hebt de geheime sidearea ontdekt.

Wist je dat:

- We doneren aan een goed doel na uitvoer van een project?

- Deze website bestaat uit meer dan 125 pagina's?

- We in 1 week een compleet nieuwe website kunnen ontwikkelen? Maar dat ook doen in 8 tot 12 weken?

- Je ons snel kunt bereiken via +31 6 11210036 | [email protected] ? (tussen 09.00 en 17.30 uur)

PHP 5.6 omzetten naar PHP 7.1: Hoe en wat?

De afgelopen weken heb ik meerdere malen de vraag gehad: Richard, m’n website ligt plat! Ik heb gebeld met mijn hostingpartij (ik noem geen namen) en het is de php 7.1 versie! Maar, maar, wat is in godsnaam PHP en wat moet ik nu doen? No worries, na dit bericht snap je wat er aan de hand is.

Vragen over jouw website? Neem contact op en bel Richard op 0611210036!

Wat is PHP en waarom dien je over te gaan van PHP 5.1 naar PHP 7.1?

(PHP: Hypertext Preprocessor) is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren.

Zo, dan weet je wat PHP is. In Jip en Janneke taal zorgt PHP ervoor dat (met behulp van het CMS genaamd WordPress) de informatie vanuit jouw database (die zich bevindt bij jouw webhoster) netjes wordt gepresenteerd in de webbrowser. Resultaat: Een goed functionerende website.

PHP zorgt voor een snelle en goede communicatie tussen database en de browser. En naarmate de versie oploopt worden er verbeteringen, wijzigingen en problemen opgelost en/of toegepast. In het kort: PHP 7.1 zorgt o.a. voor een snellere laadtijd van de website vergeleken met PHP 5.6. De moeite waard dus om de versie te wijzigen!

Lang geen updates uitgevoerd? Je website gaat plat met PHP 7.1!

Echter (tsja, sorry), als je lang geen updates van jouw thema, plugins en WordPress hebt uitgevoerd (denk aan een half jaar of langer), is de kans erg groot dat je website plat gaat (wit scherm aan de voorkant met een specifieke foutmelding). Dit omdat de niet ge-update functionaliteiten PHP 7.1 niet begrijpen (omdat er dingen in de code zijn veranderd).

Hoe verklein je de kans op fouten bij het overstappen naar PHP 7.1?

Onderstaande is geen 100% garantie dat alles goed gaat, maar minimaliseert wel de mogelijkheid tot een wit scherm. Wat te doen?

  1. Update 1-voor-1 jouw plugins (mits ze zijn geactiveerd). Niet geactiveerd? Gooi de plugin dan weg, je gebruikt hem toch niet! Check altijd (ja, echt altijd) na een plugin update of dat je website nog functioneert. Zo niet, dan weet je tenminste welke plugin de fout veroorzaakt!
  2. Update het thema. Hiervoor heb je meestal een licentie (= unieke aankoop code) nodig. Heb je deze niet? Dan is de kans groot dat je websiteontwikkelaar het thema voor jou heeft aangeschaft (dit doe ik ook regelmatig voor mijn opdrachtgevers). Met een licentie kan jij of de websiteontwikkelaar de laatste versie van het thema downloaden en het thema in WordPress zelf updaten.
  3. Update WordPress zelf. Op het moment van sschrijven is dit 4.9.8. Heb je een lagere versie (dit kun je zien in je dashboard als je inlogt via “/wp-admin”) voer dan de update uit.
  4. Installeer een plugin die de compatibiliteit met PHP 7.1 test. m.b.t. thema en plugins. Het gaat om deze plugin. Installeer de plugin, activeer deze en voer de scan uit (dit duurt een aantal minuten). KOmen hier geen gekke (fout)meldingen uit, dan kun je verder naar stap 5.
  5. Login bij jouw webhoster. Ga hier via de instellingen (meestal heeft een webhoster wel een stappenplan geschreven dat je online terug kunt vinden via Google of op hun eigen website) naar de PHP instellingen en wijzig deze naar PHP 7.1. Doet je website nog normaal en functioneert deze naar behoren? Dan ben je kaar.
  6. Wordt helaas toch je browserscherm wit na het omzetten naar PHP 7.1? Dan wordt het tijd om de webhoster te contacteren. Mogelijke oorzaak (er vanuitgaand dat WordPress en alle plugins up-to-date zijn (en dat je GOEDE plugins gebruikt) zou het je thema kunnen zijn dat dwars ligt. Dan wordt het tijd voor een nieuwe website 🙂

Heb je nog vragen over WordPress neem dan gerust contact op of laat een reactie achter onder dit blog. Thanks!