oktober 28, 2017 Richard Vermeer

Wat is Gutenberg?

Zoals sommigen van jullie weten kun je WordPress websites vorm geven met zogenaamde pagebuilders (zoals de visual composer, cornerstone of de live composer). Deze plugins kunnen nogal zwaar zijn voor je website. Vanuit deze gedachte is WordPress zelf begonnen met het ontwikkelen van haar eigen pagebuilder: Gutenberg. In dit bericht antwoord op de vraag: wat is Gutenberg?

Hulp nodig? Neem contact op en bel Richard op 06-40557448!

Update 20 augustus 2018

In de meeste dashboards is vanaf nu te zien dat Gutenberg als editor geïnstalleerd kan worden. De Gutenberg editor zal in versie 5.0 standaard met WordPress worden geïnstalleerd en dan de klassieke editor vervangen. Het is echter nog onduidelijk wanneer precies WordPress 5.0 wordt gereleased. Dit kan nog best eens 6 tot 12 maanden duren. Je kunt hier alvast één en ander bekijken over de blocks die in de Gutenberg editor zitten.

Wat is Gutenberg precies?

Gutenberg (de software is nog in ontwikkeling)  dient ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om rich content (afbeeldingen, video, animatie, iconen, e.d.) toe te voegen aan jouw website. Het is een zogenaamde “block editor”. Oftewel door het toevoegen van blocks geef je vorm aan jouw websitepagina’s. Je kunt hier een voorbeeld zien van de opmaak van zo’n pagina.

Plug and play!

Net als alle andere plugins kun je ook deze plugin eenvoudig installeren en activeren. Let er wel op dat de plugin nog in ontwikkeling is! Mede hierdoor is nog niet iedereen er heel enthousiast over, maar de potentie is er om de concurrentie aan te gaan met de (zwaardere) pagebuilders.

Hier kun je meer informatie terugvinden over de plugin.

 

wat is gutenberg

Gutenberg en de boekdrukkunst

Overigens is Gutenberg de naam van de persoon die behoort tot één van de eerste uitvinders van de boekdrukkunst.

Update 30 oktober 2017: Yoast (die van die SEO plugin) heeft met zijn team de Gutenberg plugin onderworpen aan een user test. Lees er hier meer over.

Wat is Gutenberg? Advies nodig?

Heb je advies of hulp nodig om erachter te komen wat Gutenberg is en hoe je het kunt gebruiken? Je kunt contact opnemen dan helpen we je verder. En heb je feedback of input bij dit bericht, voeg het dan vooral hieronder toe! Bedankt alvast!

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kleine moeite, groot plezier!

Ik help je graag verder met mijn online kennis!