oktober 17, 2018 Richard Vermeer

Wat is DNS?

In dit bericht beantwoord ik de vraag “Wat is DNS”?

DNS staat voor Domain Name System. Het is het systeem wat het mogelijk maakt om op jouw computer de juiste website te laten zien op het moment dat jij daar een willekeurige domeinnaam (= naam van een website, zoals www.socialpepper.nl) intypt.  De domeinnaam heeft altijd een uniek IP adres en het DNS systeem zorgt voor de vertaling van de domeinnaam naar het IP adres (en andersom) waardoor de juiste verbinding op het internet wordt gemaakt. Als je bv dit IP-adres in je browser intypt: 195.211.73.208 dan zie je dat je naar deze website gaat: www.antagonist.nl.

Vragen over jouw website? Neem contact op en bel Richard op 0611210036!

Meer uitleg over “Wat is DNS”?

Om het eenvoudig te houden, is het system van DNS een telefoonboek. Je zoekt een naam (= website) op en daar zit een telefoonnummer (= IP adres) bij. Het desbetreffende telefoonboek waarin je zoekt wordt in dit verband de nameserver genoemd.

Een persoon kan echter meerdere telefoonnummers hebben. Een website kan benaderbaar zijn via meerdere IP adressen.

Een subdomein (zoals test.socialpepper.nl) of de mailserver (zoals mail.socialpepper.nl) kan dus een ander IP adres hebben dan het hoofddomein (www.socialpepper.nl). Zo’n enkel IP adres wordt, indien het gaat om meerdere IP adressen op hetzelfde domein (in dit voorbeeld dus het domein socialpepper.nl), ook wel een DNS record genoemd. Een DNS record verwijst dus naar een IP adres maar kan ook nog eens verwijzen naar een andere (host)naam (Een hostnaam is een label toegewezen aan een specifieke server binnen een computernetwerk).

Smaken DNS records

Een DNS record kan daarnaast ook nog verschillen van “smaak”. Terug naar de vergelijking met het telefoonboek:

Een bedrijf heeft meerdere telefoonnummers voor specifieke afdelingen (receptie, administratie, sales). Hierdoor weet jij welk nummer je moet bellen voor een specifieke vraag.

Bij een DNS record kun je ook de “afdeling” aangeven. Om er voor te zorgen dat de mail via het juiste IP adres op de juiste plek aankomt dient in dat geval het type (ofwel de “afdeling”) MX aangegeven te worden bij het DNS record. MX staat voor Mail Exchange. En zo zijn er ook nog:

  • A-record (= Address record) zet een domeinnaam om in een IP-adres.

Voorbeeld: antagonist.nl. A 195.211.73.208

  • AAAA-record doet hetzelfde als een A-record maar dan voor een ander protocol (IPv6 ipv IPv4. Lees hier in het Engels meer over wat IPv6 eigenlijk is)
  • CNAME-record (Canonical Name record = een naam is een alias voor een andere naam)

voorbeeld: www.antagonist.nl. CNAME antagonist.nl.

  • TXT-record (Een TXT-record, (Text record), wordt gebruikt om tekst in DNS records op te nemen.)
  • NS-record (Nameserver record; in deze records staat welke nameservers ‘de baas’ zijn over de inhoud van de DNS-records voor een domein)

DNS records bevinden zich op een Nameserver. De nameserver is dus het telefoonboek waarin jij het telefoonummer zoekt.

Heb je nog vragen over WordPress neem dan gerust contact op of laat een reactie achter onder dit blog. Thanks!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kleine moeite, groot plezier!

Ik help je graag verder met mijn online kennis!