shopify partner social pepper

E: [email protected]
M:
0031611210036

Dit is een blog van Social Pepper

WordPress 65. – Regina – is uit

De nieuwste versie van WordPress 6.5 is uit. Deze heet Regina. Zoals alle WordPress versies is ook deze versie weer vernoemd naar een Jazz muzikant, namelijk jazz violiste Regina Carter. Hieronder een opsomming van de nieuwe features en verbeteringen.

Maak kennis met de lettertypebibliotheek

De lettertypebibliotheek maakt eindelijk zijn officiële debuut met de WordPress 6.5-release. Hiermee kunnen gebruikers lettertypen in de WordPress-editor beheren, installeren en gebruiken. De lettertypebibliotheek kan worden beheerd door naar Weergave > Globaal > Lettertypen te gaan. Klik daarna op ‘Typografie’ en je ziet de lettertypen die momenteel beschikbaar zijn met jouw WordPress-thema.

Afhankelijkheden van plug-ins

Heb je ooit een WordPress-plug-in geïnstalleerd, heb je er een tijdje mee geworsteld en ben je erachter gekomen dat er een andere plug-in nodig is om te werken? WordPress 6.5 lost dit probleem op voor eindgebruikers en plug-inontwikkelaars. Ontwikkelaars kunnen nu een vermelding ‘Vereist plug-ins’ toevoegen aan de header van de plug-in en vermelden welke extra plug-ins nodig zijn om te worden geïnstalleerd en geactiveerd om hun plug-in te laten werken.

Wanneer gebruikers nu een plug-in installeren die afhankelijk is van andere plug-ins, zullen ze een foutmelding zien wanneer ze deze proberen te activeren (na de installatie).

Slimme overlay voor het coverblok

Het Cover-blok bevat een coole verbetering in WordPress 6.5. Er wordt nu automatisch een overlay-omslag gekozen op basis van de afbeelding of de kleur die je voor het blok gebruikt. Vervolgens kun je de dekking van de overlay eenvoudig aanpassen aan jouw ontwerp.

Slagschaduweffect

Met het slagschaduweffect kun je de illusie van diepte wekken en bepaalde elementen in jouw lay-out prominent laten verschijnen. WordPress 6.5 voegt het slagschaduweffect toe aan de blokken Afbeelding, Kolom(en) en Knoppen. Bovendien kun je kiezen uit een aantal verschillende slagschaduwstijlen die beter bij jouw ontwerp passen.

Blokkeer instellingen in lijstweergave

De lijstweergave in de blokeditor geeft je een overzicht van je inhoudsindeling in vogelvlucht. Het is vooral handig voor lange artikelen, landingspagina’s en complexe pagina-indelingen. Voorheen moest je op het menu met drie stippen naast een item klikken om de instellingen ervan in de lijstweergave te zien. In WordPress 6.5 kun je nu met de rechtermuisknop klikken om toegang te krijgen tot de blokinstellingen.

Hernoem blokken in lijstweergave

Met WordPress 6.5 kun je ook elk blok in de lijstweergave hernoemen. Hierdoor kun je de lay-out van je inhoud beter organiseren en begrijpen.

Verbeterd koppelingsbeheer voegt NoFollow-selectievakje toe

Linkbeheer (de pop-up voor het invoegen van links) heeft aanzienlijke wijzigingen ondergaan in WordPress 6.5 om het gebruiksvriendelijker te maken. Ten eerste worden je blogs en voorpagina’s gemarkeerd met verschillende pictogrammen. Ten tweede: zodra je een link heeft toegevoegd, krijg je, door erop te klikken, een beter contextmenu te zien. Vanaf hier kun je met één klik zien waar de link naartoe gaat, de link bewerken, ontkoppelen of kopiëren. Nu kun je er eindelijk voor kiezen om kant-en-klaar een nofollow-link in WordPress te maken.

Vernieuwd voorkeurenpaneel

WordPress 6.5 wordt geleverd met een vernieuwd paneel Voorkeuren in de blokeditor.
Klik gewoon op het menu met drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer vervolgens ‘Voorkeuren’. Het paneel bevat nu secties Uiterlijk en Toegankelijkheid, samen met een verbeterde categorisering van eerdere secties.

Wijzigingen in de site-editor

In de Volledige Site-editor kunnen gebruikers wijzigingen aanbrengen in hun site, net zoals in de voormalige thema-aanpasser. Context: De site-editor is alleen beschikbaar in blokthema’s met volledige ondersteuning voor de site-editor. Oudere thema’s die de site-editor niet ondersteunen, worden nu klassieke thema’s genoemd. WordPress 6.5 wordt geleverd met verschillende verbeteringen aan de Site Editor. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste veranderingen.

Nieuwe gegevensweergaven

WordPress 6.5 bevat een betere manier om uw pagina’s, blokpatronen en sjablonen in de Site Editor te bekijken. Je kan items bekijken in de rasterweergave met grote voorbeelden en ze in verschillende volgordes sorteren.

Verbeterde stijlrevisies

Stijlrevisies zijn geïntroduceerd in WordPress 6.3, waardoor gebruikers stijlwijzigingen op hun site gemakkelijk kunnen volgen en ongedaan kunnen maken, net als bij postrevisies. Stijlherzieningen lieten echter alleen een tijdlijn zien en je moest er doorheen bladeren om te zien welke wijzigingen werden toegepast. WordPress 6.5 biedt betere stijlrevisies, die u een beschrijving laten zien van de wijzigingen die voor elke revisie zijn aangebracht.

Het bladeren tussen verschillende revisies is ook soepeler geworden. Ja kan eenvoudig overstappen naar een revisie door op de knop ‘Toepassen’ te klikken. Bovendien zie je ook de wijzigingen die zijn aangebracht, maar nog niet zijn opgeslagen.

Onder de motorkap veranderingen in WordPress 6.5

Deze release wordt ook geleverd met een heleboel veranderingen achter de schermen om de prestaties te verbeteren, bugs op te lossen en ontwikkelaars meer opties te geven. Hier zijn enkele van die veranderingen.

  • Prestatieverbeteringen: de Block- en Site-editors worden twee keer sneller geladen en de invoertijd is vier keer sneller dan die van WordPress 6.4.
  • Er is een verbeterde bibliotheek geïntroduceerd om vertalingen veel sneller te laden.
  • Klassieke thema’s kunnen nu ondersteuning toevoegen voor weergavetools.
  • De Block API herkent nu het viewScriptModule-veld in block.json-metagegevens.
  • WordPress 6.5 werkt Block Hooks bij om ze breder bruikbaar te maken en bevat enkele veelgevraagde nieuwe functies.
  • Belangrijke updates van de HTML API, waaronder de Tag Processor, die nu elk token in een HTML-document kan scannen. Het ondersteunt nu meer van de HTML-specificatie dan WordPress 6.4.

Vragen over jouw WordPress website of over backlinks weghalen?

Hulp nodig met jouw WordPress website? Of andere vragen over websites? Geen probleem! Social Pepper kan je ondersteuen als het gaat om AI kennis, Elementor, Spectra, WordPress, Shopify of programmeerwerk. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Of bel 0031611210036! In dit blog las je meer over de nieuwe toepassingen in Elementor voor WordPress websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *