shopify partner social pepper

Dit is een blog van Social Pepper

AI en de impact op SEO

Artificial intelligence (AI) heeft al een aanzienlijke impact gehad op SEO (Search Engine Optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie oftewel hoe lief vind Google jouw website) en zal naar verwachting ook in de toekomst zich blijven evolueren. Google, de belangrijkste zoekmachine, maakt (al) gebruik van AI-technologieën om resultaten te verbeteren en de ervaring te optimaliseren. Hier zijn enkele manieren waarop AI de SEO en Google zoekmachine beïnvloedt:

Zoekalgoritmen, AI en de impact op SEO

Google maakt gebruik van AI-aangedreven zoekalgoritmen, zoals RankBrain, om zoekopdrachten beter te begrijpen en betere zoekresultaten te leveren. RankBrain is een machine learning-algoritme dat de intentie achter zoekopdrachten begrijpt en zoekresultaten rangschikt op basis van belangrijkheid voor de zoeker.

Natuurlijke taalverwerking

Met behulp van AI-technologieën kan Google beter begrijpen wat er in een website wordt getypt/verteld en hoe dit relevant is voor zoekopdrachten. Dit omvat het begrijpen van synoniemen, context en semantiek. Het optimaliseren van content met natuurlijk taalgebruik kan de vindbaarheid verbeteren.

Hallo, is daar iemand?

Door de groei van spraakgestuurde assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa, wordt voice search steeds populairder. AI stelt zoekmachines in staat om gesproken zoekopdrachten beter te begrijpen en juiste antwoorden te bieden. Het optimaliseren van content voor voice search vereist het begrijpen van natuurlijke taalpatronen en het bieden van directe en relevante antwoorden.

Gebruikerservaring

AI helpt zoekmachines om de gebruikerservaring te verbeteren door de laadtijd van websites, smartphone- of tabletoptimalisatie en de algehele gebruiksvriendelijkheid te beoordelen. Factoren zoals bounce rate (hoe snel is een websitebezoeker op een pagina weer vertrokken), tijd op de site en click-through rates (klikt iemand daadwerkelijk op jouw link als deze verschijnt tussen de zoekresultaten) worden gebruikt om de kwaliteit van een website te beoordelen en de rangschikking in zoekresultaten te beïnvloeden.

Personalisatie (oftewel je buurman ziet iets anders dan jij)

AI stelt zoekmachines in staat om zoekresultaten aan te passen aan de individuele gebruiker op basis van hun zoekgeschiedenis, locatie en andere belangrijke gegevens. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop websites worden gerangschikt en weergegeven aan verschillende gebruikers.

Conclusie over AI en de impact op SEO

Het is belangrijk op te merken dat Google’s algoritmen altijd evolueren en dat AI een steeds grotere rol zal spelen in de toekomst van SEO en de Google-zoekmachine. Het is daarom erg belangrijk als website-eigenaar je daar van bewust te zijn en te blijven leren en aanpassen om de zichtbaarheid in de zoekresultaten te behouden en te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *