shopify partner social pepper

Dit is een blog van Social Pepper

Hoe een WordPress website versnellen

In deze blog wordt uitgelegd hoe je je WordPress website kunt versnellen. Een snelle website is namelijk erg belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als voor zoekmachineoptimalisatie (SEO – Lees: Google en consorten…).

Benodigdheden WordPress website versnellen

Om je WordPress website te versnellen, heb je minimaal het volgende nodig:

  • Een kwalitatief goede webshostingprovider
  • Een lichtgewicht WordPress thema
  • Een cache plugin
  • Een minify plugin
  • Een image optimizer

Stap 1: Kies een snelle webhostingprovider

De hostingprovider die je kiest, speelt een belangrijke rol in de snelheid van je WordPress website. Kies een provider met voldoende (server)resources om je website te kunnen verwerken. Meestal zal je jouw website op een Shared server laten hosten. Lees daar hier iets meer over. Let dus goed op bij je keuze. Reclames die aangeven dat je voor 1 jaar 1,- betaalt zijn supercool, maar wat krijg je er (kwalitatief gezien) voor terug? De vaste hostingproviderpartner van Social Pepper is Hoasted.com. Maar je kunt ook zeker kijken bij Hostinger of TransIP.

Stap 2: Gebruik een lichtgewicht WordPress thema

Een zwaar thema (dat wellicht er mooi uitziet maar aan de achterkant te wensen overlaat qua programmeerwerk) kan je website vertragen. Kies een thema dat lichtgewicht is en weinig resources nodig heeft. Zoals Hello. Over Hello vind je hier meer informatie.

Stap 3: Installeer een caching plugin

Een caching plugin slaat pagina’s en bestanden op in het geheugen van je browser. Dit kan de snelheid van je website aanzienlijk verbeteren omdat

Een caching plugin zorgt ervoor dat er statische HTML-pagina’s van de website worden gemaakt. Deze pagina’s kunnen dan snel aan je websitebezoeker worden getoond, doordat alles niet opnieuw opgehaald hoeft te worden uit de server die zich bij je hostingprovider bevindt.

Stap 4: Installeer een minify plugin

Een minify plugin combineert en comprimeert HTML, CSS en JavaScript-bestanden. Dit kan de snelheid van je website verbeteren door de grootte van de bestanden te verkleinen. Veel caching plugins voor WordPress hebben ook direct de Minify optie in zich. Test dit wel goed aan de voorkant want soms gaat er wel eens iets mis! Dit kun je direct zien doordat het lijkt alsof je website in 1993 was gemaakt ipv 2023.

Stap 5: Gebruik een image optimizer

Afbeeldingen kunnen een grote bijdrage leveren aan de grootte/zwaarte van je website. Gebruik een image optimizer om afbeeldingen te comprimeren zonder de kwaliteit te verminderen. Tip: Optimalisser je afbeeldingen eerst (bv met een programma zoals Photoshop) en upload ze dan pas naar je WordPress website. Hier kun je dan nog een keer de image optimizer overheen laten gaan. Een goeie is bijvoorbeeld SMush.

Tips voor het versnellen van je WordPress website

Naast de bovenstaande stappen zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je WordPress website te versnellen:

  • Verwijder onnodige plugins en thema’s. Onnodige plugins en thema’s kunnen je website vertragen. Verwijder ze om je website sneller te maken. Tip: Heb je een functionaliteit niet nodig, de-activeer deze dan. Na een tijdje nog steeds de plugin niet nodig? Delete deze dan zodat je ook geen updates meer hoeft uit te voeren.
  • Houd WordPress en je plugins up-to-date. Nieuwe versies van WordPress en plugins kunnen prestatieverbeteringen bevatten. Houd ze up-to-date om de snelheid van je website te verbeteren. Tip: OOk beveiligingslekken worden regelmatig opgelost door een update. Houdt deze dus goed bij!
  • Gebruik een CDN. Een CDN (Content Delivery Network) kan helpen om de snelheid van je website te verbeteren door de inhoud van je website te verspreiden over een netwerk van servers over de hele wereld. Dit is handig als je internationaal business doet. Voor alleen Nederland heeft deze optie iets minder zin.

Conclusie WordPress website versnellen

Door de bovenstaande tips op te volgen, kun je je WordPress website aanzienlijk versnellen. Een snelle website is belangrijk voor de bezoeker en je vrienden bij Google.

Vragen over WordPress website versnellen in 2023?

Heb je hulp nodig bij het implementeren van ee AI chatbot voor je website of heb je behoefte aan een (nieuwe) website of webshop? Of heb je een (algemene) vraag over websites? Geen probleem! Social Pepper kan je helpen, als het gaat om AI, Elementor, WordPress of Shopify of (programmeerbaar) maatwerk. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Of bel 0031611210036!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *