shopify partner social pepper

E: [email protected]
M:
0031611210036

Dit is een blog van Social Pepper

Hoe WordPress installeren in 2023

WordPress is een gratis en open source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt om websites en blogs te maken. Het is een van de meest populaire CMS-systemen ter wereld, met meer dan 43% van alle websites die WordPress gebruiken.

In Deze blog wordt uitgelegd hoe je WordPress kunt installeren vanaf stap 1. Of liever Stap 0. De installatie is relatief eenvoudig en kan worden voltooid in slechts enkele minuten.

WordPress installeren in 2023? Wat heb je nodig?

Om WordPress te installeren, heb je de volgende dingen nodig:

  • Een webhostingaccount
  • Een domeinnaam
  • Een FTP-programma (optioneel)

Stap 1: Kies een hostingprovider voor domeinnaam en hostingpakket

Als eerste dien je natuurlijk je (domein)naam vast te leggen en daarnaast te zorgen voor een plek waar je jouw website kunt tonen. Dit laatst heet een hostingabonnement (of hostingpakket). Hiermee kun je bijvoorbeeld ook 1 of meerdere emailadressen aanmaken. Er zijn verschillende hostingproviders. Kies een provider die goed past bij jouw behoeften (denk hierbij aan service maar ook of dat de hostingprovider backups maakt van de website!) en budget.

Bij het kiezen van een hostingprovider moet je rekening houden met de volgende aspecten:

  • Type hosting: Er zijn twee hoofdtypen hosting: shared hosting en dedicated hosting. Shared hosting is de meest betaalbare optie, maar biedt minder resources dan dedicated hosting (in Jip & Janneke taal: Je deelt de rekenkracht van een (grote) computer met andere websites in het geval van shared hosting. Dedicated hosting (= je hebt je eigen computer/server) is (veel) duurder, maar biedt meer controle en prestaties (lees: de website wordt sneller).
  • Hoeveelheid opslagruimte en bandbreedte: Je hebt voldoende opslagruimte en bandbreedte om de website te laten draaien.
  • Back-ups: Zorg ervoor dat uw hostingprovider back-ups biedt, zodat herstel van je website mogelijk is. Een aspect dat regelmatig over het hoofd wordt gezien tot het mis gaat!
  • Support: Word je goed geholpen als je een vraag of een probleem hebt?

Stap 2: Download WordPress

U kunt WordPress downloaden van de officiële website van WordPress.

Let op: Wellicht bied jouw webhostingprovider een One click installatie aan. Zo ja, check dit want dat maakt het nog makkelijker! Je kunt dan in je hostingadministratiepaneel hiervoor kiezen en dan is WordPress zo geinstalleerd. Is dit helaas niet het geval download WordPress dan hier.

Stap 3: Upload WordPress naar uw server

Je kunt WordPress uploaden naar jouw server met een FTP-programma zoals Filezilla. Als je een shared hostingprovider gebruikt, heb je mogelijk toegang tot een FTP-client via het hostingdashboard. Gebruik je Filezilla dan heb je de volgende gegevens nodig (terug te vinden in je hostingprovider dashboard):

  • Servernaam (vaak is dit ftp.<domeinnaam>.nl)
  • Loginnaam (vaak is sit je mailadres)
  • Password (Vaak is dat iets dat je zelf hebt gekozen en dat niemand anders weet)

Stap 4: Installeer WordPress

Upload het gedownloade EN uitgepakte pakket van WordPress naar je public_html map met behulp van Filezilla. Open je browser en navigeer naar de domeinnaam waar je WordPress op geïnstalleerd hebt. Daar krijg je een installatiescherm te zien. Vul de gevraagde gegevens in en klik op ‘WordPress Installeren.’

Werkt het niet? Dan moet je waarschijnlijk eerst nog een database aanmaken. Omdat dit wat lastiger is kun je hiervoor het beste even contact opnemen met je webhostingprovider. Maar meestal worden deze stappen gezet bij de installatie van WordPress.

Stap 5: Log in op het WordPress-dashboard

Zodra WordPress is geïnstalleerd, kun je inloggen op je website via <domeinnaam>/wp-admin. Je kan nu gaan werken aan je website zelf.

Vragen over WordPress installeren in 2023?

Heb je hulp nodig bij het installeren van WordPress voor je website of heb je behoefte aan een (nieuwe) website of webshop? Of heb je een (algemene) vraag over websites? Geen probleem! Social Pepper kan je helpen, als het gaat om AI, Elementor, WordPress, Shopify of (programmeerbaar) maatwerk. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Of bel 0031611210036!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *