YES! Je hebt de geheime sidearea ontdekt.

Wist je dat:

- We doneren aan een goed doel na uitvoer van een project?

- Deze website bestaat uit meer dan 125 pagina's?

- We in 1 week een compleet nieuwe website kunnen ontwikkelen? Maar dat ook doen in 8 tot 12 weken?

- Je ons snel kunt bereiken via +31 6 11210036 | [email protected] ? (tussen 09.00 en 17.30 uur)

Wat is CSS en wat kun je er eigenlijk mee?

Wat is CSS?

CSS of voluit Cascading StyleSheets (in normaal Nederlands “stijlbladen” genoemd), worden gebruikt om op een centrale plek in je (WordPress) website de vormgeving van de site vast te leggen en daarmee los te koppelen van de feitelijke inhoud. Style betekent in dit geval “opmaak”.  Cascading betekent waterval dat wordt gebruikt om aan te geven dat elementen van een website, instellingen kunnen “erven”. Net zoals een kind dat van zijn of haar ouders doet.

Met CSS kan vormgeving van elk element in een websitepagina worden bepaald. Waaraan kun je dan bijvoorbeeld denken? Denk aan: lettertype, (achtergrond)kleur, witruimte, zichtbaarheid van een element of transparantie van een element.

In de stylesheet hoeven alleen de afwijkende aspecten van een stijl te worden aangegeven. Als er in de stijl een lettertype staat aangegeven voor die website, dan wordt het lettertype in het hele document gebruikt en hoeft het niet voor elk element apart te worden aangegeven. Je gebruikt het dus alleen voor het element dat afwijkt.

Vragen over jouw WordPress website? Stuur ons een mail!

Handige CSS plugin

Om de vraag “Wat is CSS” verder uit te diepen is er een handige plugin (ja, ja, er is echt bijna overal een plugin voor) in WordPress die je op weg kan helpen om op een begrijpelijke en overzichtelijke manier elementen aan te passen op je website.

En welke plugin is dat dan die zo handig is? Nou, dat is deze: CSS Hero. Het is weliswaar een premium plugin (normaal kost deze plugin eenmalig 29 dollar met updates en support voor 1 jaar) maar zeker de moeite waard!

Een demo vind je hier: link. Klik op een element van deze demo (zoals de titeltekst bovenin de pagina) en zie wat er verschijnt aan de linkerkant van het scherm. Alle attributen van het element worden aangegeven in een soort WYSIWYG editor (What you see is what you get) en je kunt daar dan mee spelen door getallen te wijzigen. Als je daarna deze wijzigingen opslaat, zie je aan de voorkant van je website dat het element op de pagina is gewijzigd.

Bovenstaande is goed te gebruiken als je opdrachtgever specifieke vragen heeft die betrekking hebben op een enkele websitepagina. Probeer de demo maar eens uit!

Chrome Inspecteren

CSS kun je ook bekijken op een andere manier. En dat kan (mocht je b.v. Chrome gebruiken als browser) door een element op een websitepagina in je browser te selecteren en dan met je rechtermuisknop te klikken. Je ziet dan de mogelijkheid om het element te “inspecteren” verschijnen in de kleine popup in beeld. Als je hierop klikt dan zie je de CSS die het element bepaalt, verschijnen in je beeldscherm.

Eerlijk is eerlijk, voor iemand die niet regelmatig CSS gebruikt is bovenstaande best pittig. Ons advies is dan ook om de CSS hero plugin te gebruiken (mits je een WordPress website hebt).

Heb je vragen?

Heb je hulp nodig bij het updaten van je WordPress website of webshop? Of heb je andere vragen over WordPress, jouw website of webshop? Zodat ook jij bovenstaande vragen (en meer) kunt beantwoorden voor jezelf? Neem gerust contact op of laat een reactie achter onder dit blog. Thanks!