Wat is WordPress eigenlijk?
WordPress is een zogenaamd contentmanagementsysteem (CMS) waarmee de ontwikkelaar op een gebruiksvriendelijke wijze de inhoud kan wijzigen van een website. WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Lees hier meer over PHP. Alle content wordt opgeslagen in een (MySQL-)database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) nodig.
Vragen over jouw website? Neem contact op en bel Richard op 0611210036!
Templates
Door middel van thema’s of zelfgemaakte templates is de layout van pagina’s en berichten aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van standaardvormgeving. Ook zijn er heel veel (gratis) plug-ins beschikbaar waarmee je allerlei functies aan jouw website kunt toevoegen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spamfilters, beveiliging, SEO oplossingen of page builders om de website vorm te geven zonder het gebruik van code of shortcodes. Dit vereist vaak wel enige technische kennis.
Thema’s, plug-ins en widgets
Thema’s
WordPress heeft de mogelijkheid om verschillende thema’s /templates te installeren en tussen deze te switchen. Een thema zorgt ervoor dat het uiterlijk en de functionaliteit van WordPress veranderd. Thema’s worden geïnstalleerd via het “Dashboard” of door het uploaden via FTP.
Plug-ins
Een van WordPress’ populairste mogelijkheden is de hoeveelheid plug-ins die wordt aangeboden in de community. Deze stellen de gebruikers en ontwikkelaars in staat om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan WordPress. Er zijn meer dan 45.000 plug-ins in de WordPress.org database.
Widgets
Widgets zijn kleinere oplossingen die een websiteontwikkelaar op zijn/haar website kan zetten door middel van een drag-and-drop-systeem. Widgets kunnen verschillende functionaliteiten bevatten.
WordPress.com
Naast het draaien van WordPress(.org) op een server (meestal via een hostingprovider), host WordPress ook hun eigen systeem, genaamd WordPress.com. Er zijn dus twee verschillende smaken WordPress! De gratis versie van WordPress.com is echter beperkt: het is b.v. niet mogelijk om zelfgemaakte thema’s of plug-ins te gebruiken. Op een eigen server is dit wel mogelijk. Een berciht/blog op WordPress.com kan gebruikmaken van verschillende gratis aangeboden templates en premium templates. Ook kunnen tegen betaling lettertypen, kleuren en het stijlblad (CSS) worden aangepast.
Heb je nog vragen over WordPress neem dan gerust contact op of laat een reactie achter onder dit blog. Thanks!