Wat is SSL en wat is HTTPS? In dit blog vertel ik er over. Dit omdat in 2017 deze onderwerpen voor jouw website steeds belangrijker worden. Waarom? Google gaat websites zonder HTTPS als ‘minder veilig’ beschouwen. Dit is uiteindelijk niet goed voor het vertrouwen dat een bezoeker in jouw website heeft. En Google rekent het wel/niet hebben van een HTTPS verbinding als een (belangrijke) factor in de zoekresultaten. Geen HTTPS verbinding betekent dus minpunten voor jouw website in het Google algoritme.
Heb je hulp nodig bij het installeren en activeren van een SSL certificaat op jouw WordPress website? Neem contact op en bel +31 6 11210036 voor meer informatie! Wat betekenen de twee termen HTTPS en SSL eigenlijk? Ik bespreek eerst HTTPS.
Wat betekent HTTPS?
HTTPS betekent HyperText Transfer Protocol Secure. Het is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een cliënt (browser) en server (webserver). Voor het gebruik van HTTPS dien je een SSL Certificaat te installeren. Dit is het veiligste protocol op het internet.
Het beschermt de integriteit en het vertrouwen van de data van jouw websitebezoeker als deze met zijn/haar computer jouw website bezoekt. Zo zorgt een HTTPS verbinding ervoor dat de (persoonlijke) informatie die een websitebezoeker invult in jouw contactformulier wordt beschermd. Bezoekers gaan er nu eenmaal vanuit dat jij zorgvuldig omgaat met de data die deze persoon via jouw website doorgeeft.
Bescherming van data
De data die wordt verstuurd wordt beschermd door het gebruik van het TLS (= Transport Layer Security) protocol. Dit protocol biedt drie lagen als het gaat om data bescherming:
- Encryptie (onleesbaar voor anderen die wellicht ‘afluisteren’).
- Data integriteit (de verstuurde data kan niet worden gewijzigd onderweg)
- Authenticatie (jouw gebruiker weet dat hij/zij communiceert met JOUW website. En niet met een andere bron)
Lees hier meer over best practices voor wat betreft HTTPS.
Wat betekent SSL?
SSL is een afkorting voor Secure Socket Layer. SSL is een protocol voor het creëren van een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Een zogenaamd SSL certificaat activeert het hangslot en activeert het HTTPS protocol waardoor er een beveiligde verbinding tot stand komt tussen jouw website en de browser van de websitebezoeker.
Een SSL-certificaat wordt uitgegeven door een Certificate Authority (= CA). Hierbij geeft de CA aan dat het certificaat inderdaad toebehoort aan de persoon of organisatie die in het certificaat wordt vermeld. Een belangrijk onderdeel van SSL is dat je dus kunt zien wie de eigenaar van een website is.
SSL certificaat kopen
Om een SSL certificaat aan te schaffen kun je contact opnemen met jouw webhost. Die kunnen je informeren over de mogelijkheden en de prijzen. De prijzen kunnen best variëren, dus laat je goed voorlichten!
Is bovenstaande lastig en kun je hulp gebruiken? Neem dan contact op met Richard via email ([email protected]).