Dus je wilt een (nieuwe) website?
Het liefst natuurlijk met natuurlijke, passende, toffe en positief in het oog springende afbeeldingen? Zoals infographics, foto’s, iconen, knoppen en een logo.
In WordPress is het toevoegen van afbeeldingen geen probleem. Tot het moment dat een klant de afbeeldingen aanlevert terwijl we bezig zijn met de ontwikkeling van de website. Ik heb dit blog geschreven om het wat inzichtelijker te maken. Om duidelijkheid te geven wat er bij komt kijken om goede afbeeldingen te plaatsen zodat jouw website er inderdaad cool en tof uitziet. Oftewel:
Waar let je op als je een website wilt met goede afbeeldingen?
Soort afbeelding
Je hebt meerdere soorten afbeeldingen. Zoals .jpg en .png. Voordeel van een afbeelding in het .png formaat is dat deze geen achtergrond hoeft te hebben. Een .jpg afbeelding heeft dit namelijk altijd. Hierdoor kan de achtergrond op jouw website wit zijn, maar doordat de .jpg afbeelding een grijze achtergrond heeft, zie je een grijs vlak op een witte website. Een .png afbeelding lost dit op omdat een .png geen achtergrond hoeft te hebben. Deze kan doorzichtig zijn. Hierdoor maakt het niet uit wat de achtergrondkleur van de website is.
Afmetingen
Soms kan een afbeelding (denk bijvoorbeeld aan een (gekochte) stockfoto best grote afmetingen hebben. Zoals 4500 x 2000 (= breedte x hoogte). Terwijl op je website (en op je smartphone) de afbeeldingen (veel) kleiner worden weergegeven. Het is daarbij handig om vantevoren met een fotoprogramma, de grootte van de afbeeldingen aan te passen. Let er hierbij wel op dat de kwaliteit blijft behouden! Blokkerige foto’s op een website wil niemand!
Bestandsgrootte
In het kader van de hierboven beschreven afmetingen is het ook van belang rekening te houden met de bestandsgrootte van een afbeelding. Heel simpel uitgelegd: Een afbeelding van 7 Mb duurt langer om weer te geven op een website dan een afbeelding van 100Kb. Optimaliseer dus ALTIJD de bestandsgrootte van je afbeeldingen! Dit kan in een fotobewerkingsprogramma door de afbeelding op te slaan voor het web.
Responsive design
De meeste templates/thema’s in WordPress zijn responsive. Dit betekent dat de website zich aanpast aan de grootte van het apparaat (laptop of smartphone) dat wordt gebruikt. Gebruik je in jouw website grote achtergrond afbeeldingen (zoals een grote openingsfoto op je homepage)? Test deze dan altijd op je smartphone. Vaak valt bij een grote afbeelding de zijkant (zowel rechts als links) weg op een smartphone. Je kunt dit oplossen door te zorgen dat het onderwerp dat je wilt laten zien in het midden staat of door een aparte afbeelding te gebruiken voor de smartphone.
Zowel voor de websiteontwikkelaar en de fotograaf is het handig om met bovenstaande aspecten rekening te houden. Soms kan een klant ook zijn of haar eigen afbeeldingen aanleveren. Dan is het fijn dat de klant weet wat er dient te gebeuren.
Edit: Tools om foto’s te bewerken
Op deze website worden een aantal (gratis en online) tools besproken waarmee je foto’s kunt bewerken. Handig als je nog geen programma hebt om dit te doen.
Wil je meer informatie over WordPress, websites of het onderhoud hiervan? Neem contact op of WhatsApp/bel met Richard op 31 6 11210036!