YES! Je hebt de geheime sidearea ontdekt.

Wist je dat:

- We doneren aan een goed doel na uitvoer van een project?

- Deze website bestaat uit meer dan 125 pagina's?

- We in 1 week een compleet nieuwe website kunnen ontwikkelen? Maar dat ook doen in 8 tot 12 weken?

- Je ons snel kunt bereiken via +31 6 11210036 | [email protected] ? (tussen 09.00 en 17.30 uur)

De zoekfunctie van WordPress. Hoe werkt deze eigenlijk?

De zoekfunctie van WordPress

De standaard zoekfunctie van WordPress heeft lang te wensen over gelaten. Sinds een paar jaar is deze beter en beter aan het worden. De zoekfunctie zal voor een kleine en middelgrote website zeker voldoen. Om dat uit te proberen kun je de zoekfunctie, als je deze gaat gebruiken, gewoon eens zelf uitproberen. Als je de functie als prima ervaart, dan zullen jouw websitebezoekers dat ook zeker doen (of vraag het je bezoekers eens!). Let er wel op dat je jouw pagina’s, berichten en wellicht producten (bij een webshop) goed categoriseert en tagt met de juiste gegevens. Zo worden de resultaten beter en vindt een bezoeker sneller wat hij/zij zoekt.

Nog even een stapje terug. De zoekfunctie wordt (meestal) als widget aangeboden onder Weergave > Widgets. Je kunt de widget dan plaatsen in de mogelijkheden die WordPress en jouw Thema, aanbiedt. Zo kun je meestal de zoekfunctie wel ergens kwijt bovenin (= de header of het menu) van je WordPress website.

Begint je website enorm te groeien, dan kan het de moeite waard zijn om verder te kijken dan de standaard zoekfunctie van WordPress.

Social Pepper verkoopt kant-en-klare WordPress oplossingen in de webshop. Kijk hier welke pakketten aanbieden.

Bekijk voordat je tijd gaat spenderen aan het optimaliseren van de zoekfunctie van WordPress in je website of:

  1. De zoekfunctie die je nu al hebt vaak wordt gebruikt. Je kunt hiervoor Google Analytics gebruiken om erachter te komen hoe vaak de zoekfunctie wordt ingezet door websitebezoekers.
  2. Je menu en structuur van je website wel goed is opgezet. Of is deze dusdanig dat websitebezoekers eerder de zoekfunctie gebruiken dan dat ze via het menu hun weg kunnen vinden?

Heb je, kijkend naar bovenstaande, niet voldoende aan de gewone zoekfunctie van WordPress, dan kun je een plugin gaan inzetten die betere zoekresultaten oplevert.

Search and Filter

Een mogelijke plugin, waarvan ook een free version is te gebruiken in je WordPress website, is de Search & Filter plugin. Van deze plugin bestaat ook een PRO versie waarmee je nog meer mogelijkheden krijgt. Bekijk bijvoorbeeld deze demo eens voor een webshop met Woocommerce.

Bovenstaande oplossing kan een goede vervanging zijn voor de standaard zoekfunctie vooral als je WordPress website groter wordt en je merkt dat bezoekers regelmatig de zoekfunctie gebruiken. Vergeet natuurlijk nog steeds niet om aan de achterkant (zoals bij een webshop) je producten goed in te richten met de categorieën e.d. zodat deze plugin alles netjes in kaart kan brengen.

Heb je hulp nodig bij het updaten van je WordPress website? Of heb je andere vragen over WordPress, jouw website of webshop? Zodat ook jij bovenstaande vragen (en meer) kunt beantwoorden voor jezelf? Neem gerust contact op of laat een reactie achter onder dit blog. Thanks!